Vinterns intåg fredag 6:e december.

Det senaste dygnet har varit blåsigt och snöigt i Fågelfors, men vi har ju kommit lindrigt undan jämfört med södra och västra Götaland, där stormen Sven gick hårt fram. Här var Sven betydligt tamare än vad Simone var för några veckor sedan. Maxvinden på min väderstation vid Simone var 19 m/s, och nu vid Sven maxade den med 13 m/s, och det var under eftermiddagen idag. Däremot så noterade jag årets lägsta lufttryck hittills med 963 hPa under natten till idag.
På bilderna ser vi Kyrkogatan i i sydlig och nordlig riktning, bilderna är tagna vid lunchtid idag.

Efter att jag tagit dessa foton, så har det kommit ytterligare någon centimeter snö, men det har ju drivit ihop sig på vissa ställen och blivit decimeter höga drivor, men det är ju inte några stora mängder det handlar om totalt sett.
Jag måste ju erkänna, att visst lyser det upp en hel del med lite snö, och jag läste någonstans på nätet, kommer inte ihåg var nu, att det var någon forskare som hade kommit fram till att det skulle vara kallt, vitt ljus, för det blev man pigg av, och snöljuset kategoriserar jag till kallt, vitt ljus då, så har vi ju fått en positiv effekt av snön då.
Både skog och sjö blev inbäddade i detta snöoväder idag, och speciellt i eftermiddag har det varit mest blåst och snö, men nu verkar det som att det är på väg att lugna ner sig, och imorgon ska det ju bli en del sol enligt prognoserna, men på söndag verkar det att bli mera snö. Jag tror att det inte blir några större mängder för vår del, för vinden verkar att komma från väst, eller nordväst, och då blir vi ganska skonade, vi får väl se om min lilla spådom håller, eller får ni reklamera.
Det här var en liten sammanfattning av denna första kännbara vinterdag, som vanligt skriver jag ju i väderdagboken på min vädersida, och där finns ju loggarna från väderstationen med alla siffervärden för vädret senaste dygnet.


4 kommentarer:

 1. Tjooohoo!!!
  Äääntligen lite snö som lyser upp i mörkret!!!
  Kan tänka mig att alla barn är glada nu då...
  Tack för fina bilder,Jens och ha en fin och Välsignad helg!!!
  Kram!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är ju fint med lite snö Marguerite, vi behöver ljuset, inte minst jag som har svårt att acceptera denna mörka årstid, och för barnen också förstås...men tyvärr är det ju så idag att det är svårt att få ut barnen att leka och ha skoj i snön, som vi ju älskade när vi var små...då var det tvärt om så att man aldrig ville gå in, hur än föräldrarna försökte att man åtminstone fick mat i sig, nu är det datavärlden som regerar den yngre generationen.
   Ha en skön och välsignad helg du också...
   Kram

   Radera
 2. Halloj!
  Det ligger något bistert vackert i dessa, de första vinterbilderna, med gråmulna ovädersmoln över hustaken och det dunkla dagsljus de sprider. Vinteraningar som besannats.
  Vi hade väl tur med stormen än en gång. Sven har ju härjat ordentligt söderöver och ute i Europa med, på många platser, katastrofala följder i materiel och även, tyvärr, människoliv. Det är någonting i görningen. Jag kan inte dra mig till minnes att såhär kraftiga stormoväder kommit så tätt efter varandra. Lite otäckt när man tänker på hur det faktiskt kan utvecklas i framtiden.
  Ha det, Jens. Vi höres och synes.
  Mats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats!
   Ja det är något visst med alla årstiderna, och skiftningarna dom emellan, jag tänkte på det idag på min morronpromenad, att det är ju helt fantastiskt att vi har dessa olika skiftningar...det skulle nog vara svårt att vänja sig vid bara varmt väder, som till exepel i sydligare länder. Vad gäller stormarna så håller jag med dig...dom duggar tätt här nu, så snart är hela almanackan förbrukad med dess namn till stormarna, nej skämt åsido...det är skrämmande...inte alls normalt, och vi kan nog förvänta oss mera kraftiga extremväder är jag rädd för. Det är spännande att följa, smtidigt orolgt som sagt.
   Ha det bra...vi hörs och syns..
   Jens

   Radera