Öland, påskdagen 2014


Igår, påskdagen så gjorde Su och jag en utflykt till Öland, och blev  en rakt igenom helt underbar dag. Jag älskar detta landskap, har alltid gjort, kommer alltid att göra, bara det att det har hamnat lite i skymundan på senaste tiden i mitt liv märker jag, men återupplivas när jag kommer upp på Ölandsbron.
 
Första stoppet gjorde vi i Färjestadens hamn, där vi fikade, kaffe med kanelbulle, det heter duga. Himlen var inte helt klar här, utan det var lite tunna moln, och vinden friskade i från öster, och det betyder ju att den hämtar upp vattnets kyla, och blåser upp den över land.
 

Efter fikat fortsatte vi söderut, och det är den delen av Öland jag tycker bäst om, och så den östra sidan förståss, som är helt fantastisk i mina ögon, men inget ont om resten av Öland, hela ön är speciell, bara det att jag söker mig gärna till de lugnare delarna av den. Bilden ovan är en av alla bilderna jag tog, och den är tagen innan man kommer fram till infarten till Haga Park. Doften från alla blommorna bara slog emot oss när vi gick där, och solen gassade på och det var i lä för vinden också....vilken känsla,det är sådant här som gör att man tänker till lite grann, och blir tacksam för att få uppleva.
Precis när vi satt oss i bilen och skulle köra iväg, fick Supawadee syn på denna huggorm som kom ringlande på cykelvägen, så jag ut med kameran förståss och fick några bilder. Den drog mycket uppmärksamhet till sig, för det hopades flera personer runtomkring, för de blev ju nyfikna vad som fick mig att hoppa ur bilen, som blev stående på tvären vid cykelbanan, så ormen stannade inte kvar så länge för posering, utan ringlade iväg in i gräset och försvann, och vi satt oss i bilen ch for vidare.

 

Vi fortsatte färden ner mot Haga Park, gick en liten kort runda där, men vinden kändes inget vidare så vi drog vidare söderut ganska medetsamma.

 
 

Det är många fina intryck man får här under färden ner mot Ottenby, det är ju en säregen natur, och just detta att se ut över vattnet som här med djuren i strandremsan, diset i horisonten....det är mäktigt.
 

Så passerade vi detta mästerverk, Karl X Gustavs mur, gjord av kalksten 1653, man kan ju föreställa sig vilket jobb dom har lagt ner på denna mur.

 Vi passade på att söka lä inpå muren och fick några bilder på oss själva också.

När vi kom åkande ner mot sydspetsen på ön, så såg jag folk uppe i fyren, men när vi kom fram så var det ingen däruppe som synes...och jag förstår varför i denna friska kyliga vinden.
Bilden tage från det absolut sydligaste man kan komma på Öland, och här är det två hannar förmodar jag som slåss om honan till vänster, det var ett himla flaxande och liv därute, och runtomkring svanarna guppade sälar och följde utvecklingen i duellen. Det var en hel del folk här nere idag med kikare och kameror, och det är ett stort intresse förstår jag detta med fågelskådning, och det är ju intressan med alla dessa olika arter av fåglar som finns här nere, man skulle lära sig mera om fåglar egentligen, och det lockar mig mer och mer, så vem vet...snart kanske jag är med i gänget med kikare där (kollade faktiskt på kikare igår också)
Här är den automatiserade väderstationen på Ölands södra udde, är ju ganska konstigt egentligen att denna kan göra allt som en människa utförde för ett antal år sedan. Det dröjer nog lite innan den här tekniken finns på min väderstation i Fågelfors.
Vi åt lunch, lammstek med klyftpotatis och skysås på restaurangen där vid Ottenby, mycket gott, och skönt att sitta innanför fönstren där solen värmde behagligt. Därefter drog vi iväg uppåt på den östra sidan, klockan var nu ca 13.00, och vi åkte från Fågelfors 8.30 på morgonen, så tiden bara rinner iväg.
Vi stannade till när vi fick se dessa lamm, och där var massor med får också, säkert ett hundratal, det var mycket bääääande där.
Vi gjorde ett fikastopp vid Stenåsa på vägen uppåt, var också inne i bokhandeln dom har där....imponerande vad mycket som fanns där, betydligt mera mot när jag varit där innan. Jag höll i många böcker, men fick beslutsvånda, så det blev inget köp igår. Blommorna på bilden ovan är tagen längre norr ut från Stenåsa, det är ju så himla vackert med all denna blomsterprakt, så jag måste dela med mig av en del av alla bilder på detta som jag tog igår.

Vi gjorde några små avstickare ner mot havet under färden norrut, och sedan blev det en liten runda in på Ölands Köpstad som avslutning, men då var klockan 16, och dom stängde igen, så vi började hemfärden så småningom.Så som sammanfattning av denna underbara givande dagen kan jag bara vara nöjd, och tacksam till min också underbara, alltid glada fru Supawadee, som har tålamod att stå ut med mig, med alla stopp som jag gjort idag, för att fotografera, och njuta av naturen, men som tur är delar hon intresset av att vara ute och se sig omkring, och hon har själv tagit många fina bilder denna dag..
 

 
 
 
 
 


1 kommentar:

 1. Har ni varit på Öland era "Lyckans Ostar"!!!
  Jag älskar också Öland,den södra delen brukar vi också alltid hålla till på och vi försöker alltid komma dit minst en gång om året...
  Tack för denna rapport och alla fina bilder,det känns nästan som om jag fick vara med.
  Så fina ni är tillsammans,både du och din fru,Jens!!!
  Önskar er fortsatt fin och Välsignad helg!!!
  KRAAAM!!!

  SvaraRadera