Söndag 25 mars 2018

Idag är det första dagen med sommartid, och det ska jag inte gå in på mera än så, jag har ondgjort mig varje år över detta skruvande på klockan, men nu har ju EU fått tag idet och ska göra en utredning om hur det ska bli , så nu är det väl konserverat där för lång tid framöver.

Jag lämnar det därhän, inget jag kan påverka, däremot kan jag påverka mig själv,och mitt mående,och det gör jag genom att vara ute med kameran i naturen som vanligt.

Igår (lördag) så var jag lite trög i starten, men jag tog mig iallafall iväg en sväng ner till Trånshult.


Det är ju fortfarande en hel del snö kvar i våra trakter, så det gick inte köra bil så långt ner som man vanligtvis kan göra, så det blev lite mera promenad, vilket ju inte är någon nackdel precis.

Den här vägen ner till en liten plattform, säkert bekant för många som är intresserade av fågellivet här omkring. Från plattformen har man bra utsikt över Emån och dess unika fågelliv här runtomkring Ryningen.


Den här gången gick jag inte fram till plattformen, utan gick över fältet på snön, ja det var faktiskt skare som bar mig, nu är jag ju varken stor i orden eller på jorden, men det är en härlig känsla att kunna gå på förhållandevis djup snö utan att sjunka ner. Spåren på bilden har någon annan stackare varit med om att få till när hen gått över åkrarna.

Jag gick då alltså över fältet, och kom fram till vallen som gjordes ett antal år tillbaka mot Emån här, och där uppe på den satt jag mig på en trätrappa, som man byggt vid övergångar här.


Det är mycket vatten i ån nu, och det har varit ännu mera tidigare, vilket gjort att den svämmat över på åkrarna här nere, och där har vattnet frusit till is. Därute gick det tofsvipor, dom är inte knivskarpa på bilderna här, men ser ju deras vipor på huvudet iallafall. Att de här bilderna blev som dom blev är ett under, för jag hade väldigt svårt att se vad jag höll på med, beroende på att jag glömde mina solglasögon hemma, och solen lyste på mot den vita snön när jag gick där, så det var bara grönt framför ögonen tidvis. Efterhand kom det lite molnflak, som underlättade det lite för mig.
Plötsligt när jag satt och fokuserade på tofsviporna, så fick jag höra tranans välbekanta läte väldigt nära mig, och den blev nog lika överrumplad som jag tror jag..jag hann snurra runt med kameran, och några bilder blev det, men dom blev utanför gängse regler för fågelfotografering...och dessa regler är egentligen inget för mig, jag gillar ögonblicken...
Det blev några snabba bilder där, och man får väl vara glad att den häll tätt när den gled fram rakt över huvudet på mig.


Ute i åfåran gled det ett antal sångsvanar, och jag fyllde på mitt arkiv med sångsvanar rejält här, som bekant så gillar jag att fotografera dessa för mig vackra ståtliga fåglar.
Där blev det många svanbilder i ett svep, så då får vi ta några bilder på kanadagässen som damp ner där också..
Där kunde dom umgås med varandra både svanar och kanadagässen, inte alltid dom drar så jämnt har jag sett tidigare.Ganska hög aktivitet på fåglarna,kanske lite oroliga av min närvaro på avstånd där, för dom flög iväg och landade om vartannat.Här kommer den sista bilden för denna gång, några grågäss som passerade lite snabbt uppe i skyn.


Så blev min lördagsmorgon med en välbehövlig utevistelse och välbehövlig påfyllning av naturenergi.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar