Lite om väder och vind i januari

Dagarna ramlar iväg en efter en, och snart är januari slut, 23:e idag, och imorgon är det alltså en månad sedan julafton. Vi har ju, och har haft hittills en vädermässigt humanitär vinter, med ganska milt väder, och sparsamt med snö. Vi ska ju inte tro att vintern är slut ännu, för vi har ju februari som kan vara en kall månad. Jag tittade i min statistik för januari 2013, och då hade vi en medeltemperatur på -5,2 grader, och så hittills denna månad i år ligger den på +0,7 grader, det beror ju förståss på den extremt milda inledningen av månaden, då vi hade en maxtemperatur på + 8,3 grader den 8:e. Vi hade kalla nätter från mitten av januari i fjol, och det har vi ju inte haft så många av denna månad, det är ingen större skillnad mellan dag och natt på temperaturen, beroende på att vi haft mycket moln under senaste tiden. Statistiken finns för den som vill kolla på min vädersida under fliken "Väderstatistik månadsvis" www.jensgustafsson.se

 Nederbördfattigt har det varit också så här långt, t.o.m. igår har vi fått 29 mm, men å andra sidan fick vi totalt 39 mm totalt januari 2013, så skillnaden är inte stor, och vi har ju lite kvar av månaden, så det kan ändra sig snabbt.

Den isiga vinden är ju inget vidare precis, och sedan den 13:e januari har vinden kommit från nordost, ost eller sydost 9 dagar av 10 möjliga, och den har tidvis varit frisk. Detta tillsammans med fuktig luft har känns ordentligt, kyleffekten gör mera än man ofta tänker på. Den ostliga vinden är ju inte bra för oss varken vinter eller sommar, för den drar ju med sig avkylningen från Östersjön.

Det som märks ordentligt nu, är att dagsljuset har blivit längre. Från att det vände tillbaka mot ljusare tider går solen upp 24 minuter tidigare på morgonen, och ner 51 minuter senare på eftermiddagen, alltså 1 timme och 15 minuter längre dagar med solljus (om den behagar visa sig bland molnen).

Det var lite om väder och vind i Fågelfors just för tillfället. Det har varit lite mindre av naturlivet och kamera på den senaste tiden, beroende på att tiden inte riktigt har räckt till, och  jag har under de senaste veckorna haft fullt upp med positiva aktiviteter, och givande möten inom för mig nya intressanta områden, och utvecklingen framöver känns spännande, det tillsammans med att vi går mot vår så småningom känns bra att ta med sig när man drar igång den här dagen.

1 kommentar:

  1. Tack för din rapport,Jens!!!
    Ja,det är skönt att vi nu går mot ljusare tider...
    Önskar dig allt gott och Herrens Välsignelse!!!
    Kram!!!

    SvaraRadera